Waarom een waterverzachter geen overbodige luxe is

België kent in enkele regio’s relatief hard water. Dat wil zeggen dat het water veel kalk bevat. Zodra het water in aanraking komt met een object, slaagt er telkens een klein laagje kalk neer, uiteindelijk zijn hinderlijke kalkvlekken het resultaat. In uw huis is dat vooral zichtbaar aan bijvoorbeeld de kranen en de douche. Maar ook in de fluitketel en de waterkoker vormt zich een kalklaag. Nog ernstiger: ook de wasmachine, afwasmachine, en zelfs de CV hebben eronder te lijden. Deze apparatuur werkt door de kalkaanslag veel minder efficiënt, wat weer leidt tot een groter energieverbruik om water te verwarmen. Uiteindelijk gaat de apparatuur zelfs veel minder lang mee.

Waarom kalkaanslag zo vervelend is

Kalkaanslag heeft nog meer nadelige eigenschappen: de was droogt letterlijk heel hard op, het zorgt voor uitdroging van de huid, jeuk en eczeem, en je hebt veel meer shampoo, zeep en wasmiddelen nodig.

Waterhardheid in België

De hardheid van het water verschilt per gemeente. Hieronder vindt u de hardheid van een aantal belangrijke plaatsen in België.

Waterontharder

De conventionele manier van ontkalken is fanatiek poetsen met een ontkalkingsmiddel. Dit is duur, kost veel tijd en is bovendien slecht voor het milieu. De echte oplossing tegen kalkaanslag is een waterontharder. De ontharder wordt aangesloten op de plek in het huis waar de waterleiding binnenkomt en filtert door middel van ionenwisseling de kalk uit het water. Het hele huis is daardoor kalkvrij. De ontharder werkt verder puur mechanisch, op de waterdruk, en verbruikt dus geen stroom.

Besparingen

Alhoewel de waterverzachter voor veel mensen een flinke investering is, verdient het apparaat zich snel terug. Je hoeft niet meer te poetsen met dure middeltjes en je verbruikt minder shampoo, zeep en waspoeder. Huishoudelijke apparatuur zoals de waterkoker, het koffiezetapparaat, de (af)wasmachine en de CV werken efficiënter en gaan langer mee. Je voorkomt eczeem en psoriasis en meer in het algemeen een droge, jeukende huid. Ook uw was en kleding gaan langer mee. Ten slotte hebben de keuken en de badkamer er profijt van: geen kalkaanslag meer. Een gemiddeld huishouden in België verdient de waterontharder binnen 5 jaren terug, en op de betere waterontharder krijg je standaard 15 jaar garantie. Een waterontharder is zo bezien absoluut geen luxe, maar eerder een must voor elk huishouden.